管理学院名校名师论坛暨深大管院工商管理系启真论坛第35期

来源: 发布时间:2018-05-11 16:05:01 浏览量:
“深大管院工商管理系启真论坛”是管理学院工商管理系创办的学术论坛系列,论坛本着“前沿、学术、求知、探真”的宗旨,邀请来自工商管理各领域学有专长的学者就重大理论与实践问题进行报告、对话和沟通,以期能拓展思路、开阔视野、深化思考。

报告主题:Humanitarian Logistics: Challenges, Models and
Decision Support
 
报告人:梁美兒教授(香港中文大學(深圳))
主 持 人:周明教授(深圳大学管理学院)
报告人简介:梁美兒現任香港中文大學(深圳)理工学
院教授及逸夫書院院長。她分別取得哈佛大學學士學位
及牛津大學碩士學位,及麻省理工學院運籌學博士學位。
曾任教于耶魯大學。梁教授致力研究的題目包括─最佳
化組合、物流管理及運籌學。她也與本地公司合作解決人力管理,設施佈局,供應鏈管理和公共交通規劃等實際問題。梁教授在许多学术期刊发表过文章,也获邀在许多国際会议发表主题演讲,在她研究领域的主要学术期刊担任编辑委员会。在2011年墨尔本举办的19届国际运筹学会联盟(International Federation of Operational Research Societies)会议中,梁教授担任了会议学术委员会主席一职。在IFORS的60年历史中,她是唯一被任命为会议学术委员会主席的亚洲学者。她的研究更得到了香港研究资助局和美国国家科学基金会的肯定,授予了十多项研究资助。2012年,梁美儿教授被授予为香港工程師學會院士(Fellow, Hong Kong Institution of Engineers)。2014年,她被选为物流及运输协会(Chartered Institute of Logistics and Transport)院士,同时被任命为香港物流发展局成员。
 
Abstract:
Recent natural and man-made disasters have highlighted the importance of effective logistics planning in and management for humanitarian relief. There are four phases of disaster management -- mitigation, preparedness, response and recovery – each with different focus and time-scale. Thus, different models and methods are needed for the different phases. In the immediate aftermath of a calamity, the agility for quick response may be most important, whereas for longer-term recovery cost-effectiveness might be the objective. This talk will survey the growing literature on operational research models and methods for humanitarian logistics. Some case studies will also be presented.


报告时间:2018年5月16日(周三)10:00AM
报告地点:文科楼1400
 欢迎感兴趣的师生参加!
 
管理学院工商管理系
   2018年5月10日
电话:+86-755-26536121 传真:+86-755-26534451
Copyright © 2003-2015 All rights reserved
官方微信号